Естетична стоматология – имплантология

Заместват липсващ зъб и се използват за опора при изработването на корони, мостове и протези. Поставят се в челюстната кост чрез хирургична манипулация. Това изисква специфичен и точен анализ на анатомичните особености на пациента. Възможно е извършването на подготвителни манипулации, с цел постигането на желания краен резултат. Изработени са инертни материали (най-често титан), които са съвместими с нормалните тъкани. Имплантите не се усещат и се възприемат като естествена част от организма.

При липса само на един зъб не е нужно изпиляване на съседните опорни зъби и изработване на мост. Решението е поставяне на имплант и корона върху него.

Те позволяват изработването на неснемаеми конструкции (мостове), в случаи, в които единственото алтернативно решение е поставянето на снемаема протеза.

Имплантите са съвременен метод на лечение при много пациенти. Те осигуряват комфорт и естетика, в случаи, в които това е трудно постижимо по друг начин.

Естетична стоматология – порцеланови конструкции

Порцеланът е възможно най-естетичния материал. Той успешно пресъздава свойствата на зъбните тъкани. Може да се използва за възстановяване на нормалния или за постигането на по-естетичен изглед на съзъбието. Освен видимите си характеристики, порцеланът отговаря напълно и на физическите свойства на зъбите. Това го прави идеален избор при лечение на различни дефекти.

Той може да се използва за изработването на ралични конструкции:

  • Инлеи – поставят се при наличието на голямо разрушение в зъба, при което възстановяването с обтурация не е надеждно. Използват се основно при дъвкателни зъби.
  • Корони – покриват изцяло короната на зъба, след като той е изпилен до зъбно пънче. Може да се поставят на всички зъби, но основно се използват във фронталния участък за подобряване на естетиката.
  • Фасети – покриват изцяло предната повърхност на зъбите и част от задната и страничните. Изпилява се само малка част от зъбните тъкани, за да се направи място за фасетата. Те приличат на “люспи”. Използват се за коригиране на козметични дефекти и подобряване на естетиката.

Всички конструкции се изработват в зъботехническа лаборатория, след взимането на отпечатък от зъбите на пациента. Порцеланът позволява възстановяването дори на най-фините подробности от анатомията на зъбите.

Естетична стоматология – избелване на зъби

Зъбите променят цвета си под действието на различни фактори – храни (напр.кетчуп), напитки (напр.кафе, червено вино), цигари. Възможно е т. нар. ендогенно преоцветяване, което се дължи на някои причини, като ендодонтско лечение, флуороза (прекомерна концентрация на флуор в детска възраст) и др.

Избелването на зъбите е козметична процедура, която подобрява естетиката. Тя се извършва при определени условия и не е подходяща за всяко съзъбие. За извършването на тази манипулация, освен желанието на пациента, значение има и професионалната оценка на стоматолога.

Избелването може да се осъществи по два начина:

•В кабинета – извършва се от стоматолога със специални материали и оборудване. Необходимо е едно посещение с продължителност около два часа, но може и по-кратко, в зависимост от желания краен резултат.

•В домашни условия – извършва се от пациента под инструкциите и контрола на стоматолога. Изработват се специални шини по зъбите на пациента, които се изпълват с избелващ агент и се носят по няколко часа всеки ден. Продължава около 2-3 седмици.

Независимо от метода на избелване, след неговото приключване е препоръчително прилагането на подържащи средства. Това са различни видове пасти, гелове или разтвори, които стабилизират крайния резултат.