Денталната профилактика започва от най-ранна възраст

Прочетете приказката за Чук и Пук тук

Забележете, че на норвежки език имената на тези пакостливи дребосъци са Karius и Baktus, т.е. Кариес(чо) и Бактерий(чо) и звучат далеч по-заплашително от нашенските Пук и Чук. Затова не ги подценявайте!

Лечението на временни зъби при деца се провежда по подобен начин както и при възрастни. Разликата е, че се стремим към по-бързо извършване на манипулациите, което налага използването на по-различни материали. След пробива на постоянните зъби се налага извършването на пълната методика на лечение, която не може да бъде съкратена. Ето защо е важно грижата за временните и постоянни зъби да започне още с техния пробив. Създаването на навици за устна хигиена зависи основно от родителите.

1. Кога трябва да бъде първото посещение на детето при стоматолог?

Препоръчваме първото посещение при зъболекар да се осъществи около 1год. и 6 мес. Обикновено в тази ранна възраст децата нямат проблеми със зъбите и приемат прегледа като нещо нормално. Когато децата още в първите години започнат да посещават стоматолог само за преглед и като виждат нови и интересни неща, те започват да приемат посещението като игра, а стоматолога- като партньор в съответната игра. Така малчуганите започват да обичат да ходят на зъболекар и очакват с нетърпение следващото посещение.

2. Трябва ли да се лекуват млечните зъбки, след като ще се сменят?

Млечните зъбки задължително трябва да се лекуват и да не се вадят преждевременно, защото те пазят мястото на постоянните зъби. Ако детето има кариес на млечен зъб е необходимо да се постави пломба, за да не се стигне до инфекция и образуване на гнойна торбичка на венчето. Но дори и в такива случаи зъбчето може да бъде излекувано и да се запази в устата до пробива на постоянния зъб. Нелекуваният млечен зъб може да засегне зародиша на постоянния зъб. Освен това при преждевременна екстракция на млечен зъб, който не е бил лекуван навреме,подлежащия постоянен зъб излиза на криво и това води до промени в цялата зъбна редица. Ето защо, родителите не трябва да пренебрегват състоянието на млечните зъбки на децата си, а да ги лекуват навреме, за да се избегнат бъдещи проблеми със здравето и подредбата на постоянните зъби.

3. Какви рискове за детските зъби крие употребата на биберон – залъгалка? Кога трябва детето да се откаже от нея, за да не се навреди на подредбата на зъбите му?

През първите две години от живота биберонът – залъгалка не представлява особена опасност за здравето на зъбите. До третата си година обаче детето непременно трябва да се е отказало от него. До този момент растежът на детската челюст може да изглади евентуални повреди върху нея, но не и след тази възраст.

Смученето на биберон – залъгалка води до появата на празнини в захапката /още по- тежки са последиците от смученето на пръсти/. Така при пристрастени към биберона- залъгалка деца често се наблюдават изкривени напред резци и кучешки зъби. Възможно е и изкривяване на кътниците. Стига се до “отворена захапка”, която пречи на дъвченето, тъй като празнината между предните зъби затруднява правилното отхапване.

При изкривени напред горни резци устата вече не може да се затвори правилно. При това положение детето постоянно диша през устата, а това повишава риска от зъбен кариес, защото устната кухина се изсушава по-бързо. Постоянното дишане през устата предразполага и към простудни заболявания, тъй като вдишания въздух не се затопля и овлажнява както въздуха, поет през носа. Децата, пристрастени към залъгалката, страдат по-често от възпаления на средното ухо.

Дългогодишното ползване на залъгалка води не само до празнини в захапката, но и до неправилно положение и функциониране на езика, чрез което се затрудняват звукообразуването и развитието на говора. Не могат да бъдат произнесени правилно най- вече звуци като С и З.

4. Как можем да предпазим детето от образуване на кариеси?

Известно е, че поемането на по-голямо количество захари осигурява повече храна за микроорганизмите и повече киселинност, които да атакуват зъбните тъкани. При децата профилактиката на кариеса включва увеличаване на издръжливостта на зъбките с флуор и силанти. Редовното четкане на зъбките /минимум по 2мин./, изплакването на усната кухина, както и използването на конци и интердентални четки при по-големите деца, намалява риска от образуване на кариес. Изграждането на този навик трябва да започне още след появата на първите зъбки. Превърнете хигиената на устната кухина в интересно занимание за детето и неизменна част от сутрешния и вечерен тоалет. И не на последно място ограничете приема на захари и то особено между храненията на детето през деня.

Повечето деца започват живота си със здрави, силни зъбки. От Вас, родители, зависи да ги запазите такива. Детето е изцяло зависимо от вас и вашите решения ще имат съществен ефект върху здравето на неговите зъбки.

5. Колко често е необходимо детето да посещава зъболекар?

Посещението при стоматолог е необходимо да става два пъти годишно, т.е. на 5- 6 месеца.Детските зъби са с високо съдържание на вода, което води до много бързо напредване на кариеса в дълбочина след като зъбът бъде засегнат. Много е важно и редовно проследяване на хигиената на децата. За съжаление вследствие на недобра хигиена може да се наблюдава натрупване на зъбен камък при деца на 6- 7 год. Веднъж образувал се, зъбният камък може да бъде почистен само от стоматолог. Ако не се обърне достстъчно внимание на хигиената в тази възраст е възможно развитие на възпаление на венците /гингивит/, който в по-късна възраст да доведе до пародонтит. Най-добре е всеки проблем в устната кухина да бъде открит и лекуван в началото. За това редовното посещение при стоматолог може да реши бъдещи проблеми, а и да утвърди едно положително отношение на детето, което не е маловажно.

6. Травмираща ли е смяната на млечните зъби?

Всяко дете приема по различен начин ваденето на млечно зъбче. Ако редовно е посещавало стоматолог за профилактични прегледи и не е изпитвало болка в кабинета, то ще се довери на зъболекаря. Важна е и мотивацията от страна на родителите, които да подготвят детето за манипулацията. Ако зъбчето е много разклатено и се държи съвсем леко на венчето, тогава се използва специален анестетичен гел за намазване. Процедурата е абсолютно безболезнена и детето не изпитва никаква болка. Когато зъбчето не се клати, но трябва да се извади, защото постоянният зъб е пробил, тогава се слага упойка с инжекция. Предварително мястото се намазва с анестетичен гел, за да не усети детето убождането при поставянето на самата упойка. Когато малките пациенти имат доверие на своя зъболекар и са наясно предварително с това, което им предстои, тогава посещението им при стоматолога се превръща в ново приключение.