Профилактиката е най-доброто лечение.

Заболяванията на зъбния кариес и усложненията му, оралната лигавица и зъбодържащия апарат могат да бъдат избегнати с честа и правилна профилактика от страна на пациента.
Как да мием зъбите си:

Важно е да миете зъбите си редовно и правилно всеки ден. Най-добре е това да става сутрин след закуска и вечер след последното хранене.

Добре е да използвате конци за зъби и междузъбни четки

Използвайте конци за зъби или междузъбни четки ежедневно. Само с четката за зъби не можете да почистите ефективно своите зъби, защото тя не може да почисти междузъбните пространства. Конците за зъби или междузъбните четки ще Ви помогнат да почистите тези пространства по най-добрия начин.

  1. Вземете конец с дължина около 30см и увийте краищата му ололо средните пръсти на двете си ръце.
  2. С палеца и показалеца опънете средата на конеца, с който ще почиствате междузъбните пространства (работна част).
  3. Дръжте конеца опънат и внимателно с движения в двете посоки го прокарайте, така, че да влезе в междузъбното пространство.
  4. Веднъж влязал между зъбите, дръжте конеца опънат, като го придвижвайте с вертикални движения към единия, след това към другия зъб. По този начин конеца преминава от двете страни на ванечната папила.

*Важно е да премествате работната част на конеца така, че тя да бъде чиста и здрава
За добро  здраве, посещавайте стоматолога си на интервалите , които той ви препоръчва. Това е индивидуално за всеки пациент и може да бъде на 3 месеца, 6 месеца, или на 1 година.
Дентален хигиенист
Добре е да посещавате редовно денталния хигиенист, нищо не може да промени чувството от професионално почистени зъби и венци. Вашият дентален хигиенист е обучен да осигури изключителна грижа за Вашите зъби-отстраняването на плака, зъбен камък и оцветявания по зъбите от напитки , кафе, цигари.

Важно е да сменяте редовно четката си за зъби, както и пастата.
Бъдете сигурни, че сменяте редовно четката си за зъби. Когато четката за зъби започне да се изхабява, тя намалява своята ефективност при почистването на плаката от зъбите. По–голяма част от ръчните и електрически четки за зъби имат индикатор, който ще Ви напомни кога е дошло време за смяна на четката. При нормална употреба- два пъти дневно, е редно да сменяте четката си средно на два месеца. Добре е вида на четката и пастата за зъби да се сменя.

Добре е да почиствате езика си редовно. 
Почиствайте повърхността на езика си ежедневно. Използвайки професионална четка за почистване на езика премахвате бактериите, която живеят по повърхността на езика и причиняват лош дъх. Добър ефект може да постигнете и с вашата обикновена четка за зъби.